Kiinnostuitko SaaS-myyjän tehtävästä Fondionilla? Mahtavaa! Nyt meillä myyjänä toimiva Pietari Peltokorpi sekä Fondionin perustaja ja myynnin vetäjä Mauno Valli avaavat Fondionin myyntitiimin arkea vähän tarkemmin!
10 kysymystä ja vastausta myynnistä Fondionilla
#1 Minkälaista on myydä Fondionin SaaS-tuotetta?
“Oikeutetusti Fondionilla uskotaan, että tuote on markkinoiden paras. Sitä on kiva myydä, koska itsekin uskon siihen ihan täysin. Oikein käytettynä Fondion tuo yritykselle todellista kilpailuetua muihin toimijoihin nähden, sekä vähentää monia liiketoiminnallisia riskejä merkittävästi. Että jos vaikka mummollani olisi raksayritys, myisin hänelle tämän heti käyttöön, koska tiedän että se oikeasti toimii”, naurahtaa myyntiedustaja Pietari.
Fondionin helppokäyttöinen tuote ratkaisee rakennusalan yritysten kriittisiä liiketoimintaongelmia. Sen tärkein tarkoitus on tarjota ajantasaista dataa bisneksen tilanteesta, kuten tilaus- ja tarjouskannasta. Sen avulla asiakas ymmärtää liiketoimintaansa syvemmin ja tekee informoituja päätöksiä. Tuote laajenee tulevaisuudessa sektoririippumattomaksi.
“Työskennellessäni rakennusalalla aikanaan itse, kaipasin toiminnanohjausjärjestelmää, jossa kaikki tärkeimmät päätöksentekoluvut olisivat samassa paketissa – olisi selkeä näkymä tähän päivään ja huomiseen", perustajatiimin Mauno kuvailee taustoja.
“Lähes jokaisella tapaamisella rakennusalan asiakas on sanonut, että olipa uskomattoman hyviä vinkkejä ja näkemyksiä asioihin, joita he itse ovat vuosia tehneet. Pystymme tuomaan yrityksille näkemyksiä, joita he eivät ole aiemmin edes ajatelleet. Nämä liittyvät kannattavuuteen, jatkuvaan oppimiseen oman yritysten tunnusluvuista sekä siihen, mikä merkitys on katsoa samoja asioita eri kulmista. Automaattinen tietojen koostaminen auttaa ihmisiä esimerkiksi talouden hallinnassa keskittymään yrityksen eteenpäin viemiseen ja kehittämiseen manuaalisen työn sijasta”, Pietari kuvailee asiakkaiden kanssa käymiään keskusteluja.
Lue lisää Fondionin tuotteesta>>
#2 Millaisia Fondionin asiakkaat ovat?
Fondionin tyypillisin asiakas ja myyjän ensimmäinen kontaktipiste on pienen tai keskisuuren rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja ja päättäjä. Rakennusalalla on tyypillisesti esimerkiksi totuttu ravistamaan kustannuslaskennassa hintoja “hihasta” tai arvioimaan kustannuksia Excelissä, josta paljastuu kaava- ja laskentavirheitä. Juuri heille on Fondionin tuote rakennettu.
"Tämä on ollut aika konservatiivinen ala. Monet toimintamallit ovat olleet olemassa jo pitkään ja niitä ollaan varovaisia vaihtamaan. Minun tehtäväni on osoittaa yritykselle faktojen kautta, miksi muutos kannattaa tehdä. Siinä vaiheessa, kun yritys ymmärtää konkreettiset hyödyt, on vaihtokynnys kuitenkin matala”, kommentoi Pietari.
Fondionin tiimistä löytyy syvällinen alan tuntemus, mikä on Pietarin mukaan myös Fondionin vahvuus yrityksenä. Ala ja asiakkaat tunnetaan niin hyvin, että voidaan puhua täysin asiakkaan kieltä. Näin päästään ratkomaan yritysten ydinongelmia lämpimässä hengessä, luottamuksen kautta.
#3 Millainen palkkaus Fondionin myyjillä on?
Fondionilla palkitsemme onnistumisista reilusti. Myyntitiimimme on tehnyt loistavaa tulosta hankkiessaan uusia tyytyväisiä asiakkaita. Myyjiemme tyypillinen palkkahaitari liikkuu 6–10K € / kk välillä, mutta ansioilla ei ole ylärajaa.
Moni myyntiedustajamme laskuttaa Fondionia omien yritystensä tai toiminimien kautta 100 % provisiomallilla, koska kokevat sen kannattavaksi. Myös omilla palkkalistoillamme on myyjiä eli pyrimme aina löytämään kyseiselle henkilölle parhaiten sopivan palkkausmallin. Teemme tiimissämme läheistä yhteistyötä, autamme toisiamme ja nautimme reilusta palkkausmallista sekä mukavasta työporukasta ja -ympäristöstä nopeasti kasvavassa yrityksessä.
“Ollaan tehty oikein hyvää tulosta – provisio on todella hyvä”, sanoo Pietari, joka laskuttaa Fondionia kahden kollegansa kanssa perustamansa osakeyhtiön kautta.
#4 Millainen on fiksu myyntiprosessi?
Myyntiprosessia on hiottu huolella ja jokainen tiimissä aloittava saa siihen hyvän perehdytyksen ja tuen. Parhaat myyntipitchit, materiaalit ja keskustelunaloitukset muotoillaan ja jaetaan tiimin kesken. Tiimimme käyttää Fondionin omaa tuotetta CRM:nä, ja muutenkin myyntiprosessin tukena on hyvät työkalut, jotka tuottavat asiakkaalle aitoa lisäarvoa.
“Fiksun myyjän ei tarvitse käyttää jumalattomasti aikaa liidien hankintaan.”
Mauno avaa tyypillistä myyntiprosessia seuraavasti:
- Liidi saadaan. “Tavallisesti saamme liidejä verkosta, tyytyväisiltä asiakkailta sekä verkostolta. Olemme myös itse aktiivisesti yhteydessä potentiaalisiin asiakkaisiin, kun tunnistamme asiakkaan saavan palvelustamme aitoa lisäarvoa liiketoimintaansa”, Mauno sanoo.
- Ykköstapaaminen. “Ensimmäisessä tapaamisessa käytetään aikaa lämminhenkiseen tutustumiseen, mutta myös kartoitetaan tarve jatkaa keskustelua pidemmälle. Asiakkaan liiketoiminnasta keskustellaan, ja pyritään kartoittamaan voisiko Fondionin tuote auttaa asiakasta ratkomaan sen ongelmia. Jos todetaan yhdessä, että Fondionista on lisäarvoa asiakkaalle varataan toinen tapaaminen, jossa päästään syvemmälle aiheeseen”, hän jatkaa. Emme koskaan suosittele asiakkaalle Fondionia, jos emme näe Fondionista asiakkaalle selkeää lisäarvoa nykytilanteeseen.
- Kakkostapaaminen. Mauno sparrailee kakkostapaamista varten myyjien kanssa usein myyntipitcheistä ja parhaista näkökulmista. Myyntideckit on hiottu valmiiksi. Joskus hän menee myyjien tueksi palavereihin, jos tarvetta on. Myyjät saavat usein Maunon käymistä mallikeskusteluista inspiraatiota tulevaan. Aina katsotaan faktisesti asioita aidon lisäarvon kautta, jota yritys Fondionista saa verrattuna nykytilanteeseen.
- Tästä voidaankin jatkaa sopimuksen lähettämisellä ja läpikäymisellä. Tästä edespäin keskusteluja käydään usein puhelimitse. Nämä ovat lyhyitä tarkentavia kysymyksiä johonkin yksittäiseen asiaan.
- Myyntiprosessi loppuu, kun vaihdetaan kapulaa käyttöönoton kanssa. Tämänkin jälkeen myyjä kyselee kuulumisia asiakkaalta sekä on muuten yhteydessä.
Maunon mukaan Fondionin myynti keskittyy näkemykselliseen myyntiin, ei niinkään ominaisuuksien esittelyyn – asiakkaan keskeisiin ongelmiin sopivia ratkaisuja käydään läpi käytännön esimerkein.
“Parhaimmillaan asiakas näyttää tapaamisen jälkeen tekemiään muistiinpanoja kehityskohteista, jotka on keskustelumme aikana oivaltanut. Voidaan todella olla asiakkaalle avuksi”, Pietari sanoo.
#5 Mikä tekee Fondionista edistyksellisen yrityksen?
Pietari kuvaa Fondionia yrityksenä sanalla edistyksellinen. Edistyksellisyys syntyy hänen mukaansa alan kovasta osaamisesta ja kokemuksesta, sekä halusta tehdä asioita toisin. Fondionilla pyritään aidosti tekemään asioita toisin, kuin “on aina tehty”.
“Täällä uskotaan aidosti firman tulevaisuuteen ja siihen, että ollaan alan parhaita, oikeutetusti.”
“Täällä uskotaan aidosti firman tulevaisuuteen ja siihen, että ollaan alan parhaita, mielestäni täysin oikeutetusti. Itse tykkään siitä, että uskotaan suuriin näkymiin ja valoisaan tulevaisuuteen. Perustajilla on todella kova alan tuntemus. Ylpeydellä kerron näistä ihmisistä, jotka ovat firmassa mukana”, Pietari kommentoi.
#6 Millainen Fondionin tiimi on?
Vaikka osa myyjistä, kuten Pietari, toimivat Fondionin tiimissä niin sanottuina alihankkijoina, Pietarilla on selvä näkemys roolistaan osana yritystä.
“Me kaikki olemme osa tätä tiimiä. Itse teen paljon töitä etänä, mutta pölähdän toimistolle Espooseen, kun siltä tuntuu. Fondionlainen olen täysin ja yrityksessäkin ajatellaan, että ollaan heidän myyjiään, eikä vain alihankkijoita”, Pietari sanoo.
“Saan myös kenet tahansa kiinni päivän aikana. Esimerkiksi käyttöönotosta saa usein jopa minuuttien sisällä vastaukset, siinä Slack on tärkeä työkalu. Mauno on myyjien tukipilareista tärkein ja hän on auttanut paljon. Sparrailen muutenkin eri osastojen välillä ihmisten kanssa puolin ja toisin.”
Nykyään myyntitiimin laajennuttua osa toimii konttoriltamme käsin, osa omilta toimistoiltaan ja suurin osa työskentelee alkuperehdytyksen jälkeen jonkinlaisella hybridi-mallilla.
#7 Mitä perehdytykseen kuuluu?
Myyjät saavat simppelin ja käytännönläheisen perehdytyksen ja tuki jatkuu myös perusarjessa.
“Perehdytykseni aikana alussa käytiin perustajien, Markon ja Maunon kanssa perusteellisesti läpi muun muassa Fondionia, rakennusalaa sekä myyntimateriaaleja. Otettiin myös Teamsissa treenipalavereja keskenämme. Ensimmäisissä asiakaspalavereissa Mauno oli mukana. Sitten aloin vetää yksin ykköspalavereja, ja Mauno tuli myöhempiin mukaan tarvittaessa. Nyt vuoden jälkeen osaankin vastata kysymykseen kuin kysymykseen, mutta vanhempia myyjiä saa edelleen tarvittaessa mukaan palavereihin”, Pietari sanoo.
#8 Miltä arjen aikataulut näyttävät?
Kun töitä tehdään asiakkaiden kanssa, jotka ovat yrittäjiä, myös työajat sijoittuvat yrittäjille sopivaan aikatauluun. Myyjien on tässä raamissa mahdollista järjestää omat aikataulunsa muihin menoihinsa sopiviksi.
“Voisi sanoa, että myyjänä parasta on kun voi olla ikäänkuin itsensä pomo. Fondionin kulttuuriin ylipäänsä kuuluu joustava arki”, Pietari sanoo.
Moderni työelämä voi näyttää vaikka tältä.
“Aamu-unisena aloitan työt usein kympiltä ja 16-17 maissa lopetan, ei tarvitse tehdä pitkää päivää. Laskutan itse kahden kollegani kanssa oman yritykseni kautta tuloksista, ja osa töistä on delegoitu eteenpäin kolmelle SDR:lle. Meille maksetaan tuloksesta ja samoin me maksamme SDR:ille. Työ myyntitiimissämme ylipäätään on vapaata, aikaan ja paikkaan sitomatonta”, Pietari sanoo.
#9 Millaista osaamista pääsee kerryttämään?
Pietari itse tekee myyntiedustajan hommia Fondionilla kauppakorkeaopintojensa ohessa. Työ voikin opettaa monessa elämänvaiheessa olevaa tekijää, mutta varsinkin 21-vuotiaana kauppisopiskelijana Pietari kiittelee huimasti kasvaneesta liiketoimintaosaamisestaan.
Se, että on istunut erilaisten pienten ja keskisuurten yritysten päättäjien kanssa neuvottelupöydissä sekä pörssiyhtiöiden toimarien kanssa lounailla, on antanut ihan erityistä ymmärrystä ja näköalaa erilaisten yritysten liiketoimintaan. Pääsee näkemään laajasti, miten eri yrityksissä talousasioita hoidetaan ja kehitetään.
Lisäksi on kertynyt yllättävääkin osaamista.
“Osaisin nykyään laskea omakotitalokohteelle melko tarkan kustannusarvion itse. Jos joskus haluan rakentaa itselleni omakotitalon – joka on muuten bucket-listallani – niin varmaan ilman insinööriäkin saisin kustannusarvion aikaiseksi tontista kattoon”, Pietari naurahtaa.
#10 Millaiset tulevaisuudennäkymät on Fondionilla?
“Rakennusalan toiminnanohjauksessa Suomessa oltiin kansainvälistä kärkeä jo ennen Fondionia. Silti pitkän historian omaavat ratkaisut olivat ennen Fondionia vielä tunkkaisia. Kun on rakennettu tältä pohjalta uusi ratkaisu modernilla arkkitehtuurilla, sillä on valtava kansainvälinen potentiaali”, Pietari sanoo.
“Kun on rakennettu tältä pohjalta uusi ratkaisu modernilla arkkitehtuurilla, sillä on valtava kansainvälinen potentiaali.”
Aikaisemmin markkinoilla oli myös vain osittaisia ratkaisuja: yksi ratkaisi yhden ongelman, toinen toisen. Alalla tarvittiin Fondionin kaltaista modernia ohjelmistoratkaisua, joka sisältäisi liiketoimintaa tukevat keskeiset toiminnot yhdessä paketissa. Lisäksi Fondionin ohjelmisto skaalautuu tehokkaasti.
“Puhutaan esimerkiksi muutamasta päivästä, kun asiakkaalle voidaan saada uusi kieliversio käännettyä ja käyttöön, koska tuote on rakennettu niin skaalautuvaksi”, Pietari antaa käytännön esimerkin.
Parhaillaan Fondion ottaa harppauksia liiketoimintansa kasvussa Suomen-markkinassa, mutta tähtää pian sektoririippumattomasti kansainvälisille markkinoille.